Köyümüz | unsere Gemeinde 

ARDAHAN GÖLE - SAMANDÖKEN KÖYÜ (Sinot)

Köyümüzün tarihçesi ilçemizin tarihçesiyle başlar:
lçemiz Yiğitkonağı (Türkeşen) boğazından geçmeden birleşen Kür ırmağının beş kolundan dört kolunun yayıldığı geniş bir düzlükte yer alır.
Bugünkü ilçenin kuzey tarafında bulunan düzlük alanlar göl halinde idi. Suların çekilmesiyle yerini düzlük ve çayırlıklar almıştır.
Bundan dolayı adına GÖLE denmiştir.

Göle ilçesi 646 yılında Cizye`ye bağlanmıştır. Daha sonra Cengizlilere geçmiş 1414 yıllarında Kars Akkoyunluların işgalinde kalmış, 1457’de Uzun Hasan Oltu, Göle, Ardahan üzerinden Tiflis`e akın ederken tabi kıldığı Atabekleri Gürcistan kralına karşı koruyup Gürcistan`a bağlanmaktan kurtarmıştır.
Osmanlılar Ardanuç ile birlikte Göle ve Ardahan bölgesini alarak küçük Ardahan Sancağı adı ile Göle`yi Erzurum`a bağlamışlardır. 1579`da yeniden Kars eyaletine bağlanmıştır.

Tarihçesi ilçemizle 1828 tarihinden sonra Rus işgaline uğramış bu işgalden can ve mal bakımından ağır kayıplar vermiştir. Ardahan, Çıldır Sancakları ile irtibatı kesilmiş bu kezse Oltu eyaletine bağlanmıştır.
Daha sonra Oltu eyaletinden alınıp Ardahan`a nahiye olarak devredilmiştir. Merdinik köyü ve nahiyesi adıyla bilinen Göle onuncu ordu gelinceye kadar Rus işgalinde kalmıştır. Onuncu ordu kısa bir zaman süre birliklerini geri çekince bu boşluktan yararlanan Rus birlikleri özellikle Ermeniler 1915 yılının Ocak ayında Göle`yi köyleriyle birlikte işgal etmiştir.
İlçe 30 Eylül 1920`de Oltu üzerinden gelen ordularımızın tarafından kesin olarak kurtarıldı. Bu tarihten 1992 yılına kadar Kars iline bağlı bir ilçe olan Göle, 1992 yılında Ardahan iline bağlanmıştır.

Köyümüze (1878)savaşı öncesinde Rus ve kafkasyadan muhacir olan ailelerden köye yerleşenler bir süre burada kalmışlardır.
93 Harbi`nden sonra bu aileler ve bazı yerli aileler de göç etmişlerdir. Bunlardan büyük kısmı Erzurum`a yerleşmişlerdir. Yaklaşık 18–20 hane (o yıllarda) Aşkale`de Haydarhacı köyünü kurmuşlardır.
Ayrıca, bu köyden fakirlik ve geçim sıkıntısı nedeni ile özellikle Kafkaslar`dan gelen ailelerden, bazı gençler; Erzurum İspir ve Erzurum`un Ovacık Nahiyesi (Erzurum/Aziziye İlçesi) köylerinde çalışmaya gitmişler çoğu geri dönmeyerek bu köylerde evlenerek kalmışlardır.


Köyümüzü etrafı ormanlarla kaplı köyün önü düz çayırlarda oluşmaktadır. Köyümüz, sınırları, Köprülü-(Korevenk), Serinçayır-(Çölpenek),Dedeşen-(Dedeşen), Keşer (Dedekılıç), Salut ( Dereyolu), Çakırüzüm-(Mizarat) , Erzurum ili Şenkaya ilçesine bağlı Dolunay (Kürsüne) köyü ve Tetir koş köyleriyle komşu. Köylere yeni isimler verildiği sırada köye gelen yetkiler harman zamanı olduğu için yolda çok saman döküldüğünü görürler bu köyün ismini Samandöken koyalım demişler ve köyün ismi doğmuş.
Köyün eski adı Sinot `tur.

Komşu Köyleri 

Çullu

Karlıyazı (Kirziyan)
Serinçayır (Çölpenek)
Çardaklı
Okçu köyü
Durucasu 
Senemoğlu 
Dereyolu (Salot)
Çakırüzüm (Mızarat)
Dengeli (Abur)
Yiğitkonağı (Türkeşen)
Çalıdere (Mihgerek)
Durançam (Hımıskar) 
Dedeşen
Ağılyolu (Arpaşen)
Büyük Altunbulak
Budaklı (Cicor)
Yeniköy
Yeni Demirkapı
Yanatlı (Varginis)
Yavuzlar (Üçkilise)
Bellitepe (Urut)
Toptaş
Tellioğlu
Kuytuca (Şekki)
Filizli (Sivin)
Damlasu (Sasadel)
Yeleçli (Samzelek)
Kayaaltı (Poladik)
Dölekçayır (Pilimoğlu)
Çakıldere (Orakilise)
Meşedibi (Morofka)
Mollahasan
Balçeşme (Lelevarginis)
Gedik (Lavustan)
Küçük Altunbulak
Kuzupınar (Konk)
Günorta (Kızılkilise)
Esenboğaz (Kelpikor)
Dedekılıç (Kaşar)
Hoştülbent
Çayırbaşı (Hokam)
Sürügüden (Heve)

  - Ziyaretçi Sayısı -

Druckversion | Sitemap
Copyright 2016-2024© Solidaritätsverein Samandöken Köyü e.V. • Alle Rechte vorbehalten (Tüm hakları saklıdır)